Whatsapp/SMS/Wechat (SAHAJA) 017-6384571


Ya Allah, Murahkan Rezeki Bagiku ....

" Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu "

Nov 26, 2011

lipas + toilet= pengasuh dan kanak² menjerit

Assalamualaikum

Sebelum kejadian di serang 5 ekor lipas dalam bilik mandi tadi..semalam pun ada sekor lipas dah serang mia auni..lipas tu naik kat badan mia auni. ohhh..menggigil dia..aku gelak lebih..erk..terasa bersalah kat mia auni lak. huhu. Ampunkan kak nani. Maklumlah..bilik mandi tu lampu tak hidup. Tak nampak pulak lipas dah ade kat belakang badan mia, lagipun kan badan mia tak berapa nak cerah. hukhuk.

mia auni di tengah tue..;p

As usual, the kids will take a bath at 4:30p.m.  So, me and those cute kids will get in to the toilet and usually me myself will tell them "buka pampers dan buang sendiri dalam tong sampah tauu". comel tak?? ngahaha. After they settled their task tuh, kite pun start mandikan budak-budak tu one by one. Then, benda yang ade relates dengan lipas ni started bila si Haziq Darwish yang nakal tu pergi main main dekat tong air yang kosong and dah di terbalikkan. Tiba-tiba dia gerak kan tong tuh. And as usual memang time mandi dia tak reti duduk diam. Sedut air paip pastu hembus balik, baring kat lantai bilik mandi. Suka gerak-gerak masa kite sabunkan badan die. Pehh. Lepas tong tu dia alihkan. Lipas pun keluar..lari lah lipas tu bertempiaran..tau lah kalau lipas tu bejalan kan kan kan..wuwuwuw...gelimatt...lipas tu kan kenapa suka panjat badan orang ehhh.

ni haziq @_@


Lipas pegi panjat badan fira lak. Kite sempat lah jerit jerit sekali dengan diorang. wuwuwu.cedih campur geli. Jerit-jerit sambil tu siram lipas-lipas tu guna air. Pengasuh terjerit-jerit mengalahkan budak-budak. Iskandar lari keluar dengan badan bersabun. Hukhuk. Kena gelak dengan akak-akak kat bilik baby. Lepas di serang dengan lipas, semua budak-budak tu berdiri dekat-dekat kite. Baju basah lah. huish.

Macam tu lah story serangan lipas di bilik mandi.. (--")


Jumpa fakta lipas nih...

  1. Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila.. haha
  2. Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.. wow
  3. Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus
  4. Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup
  5. Lipas mempunyai darah berwarna putih
  6. Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.
  7. Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram
  8. Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia
  9. Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina
  10. Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya hohoho
  11. Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.
  12. Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani
  13. Lipas ada gigi di dalam perutnya
  14. Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu
  15. Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat
  16. Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula
  17. Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung
  18. Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut hohoho
  19. Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam
  20. Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa haha
Baca yang bold tuh.. patutlah susah nak tangkap lipas...hukhuk (--")

2 ucapan tetamu jemputan :

Prince Halilintar said...

haha..klakar la pengasuh ni...cyg basah jgk la eh..knape xbg mandi sorg2..xla huru hara nak jaga bdk2 tu...hihi

p/s:bdk2 sume jgn nakal2 taw..nnt uncle marah baru taw..haha

p/s/s: nak tangkap lipas senang je..amik penyapu pukul lps tu..konfirm kene punya..

nor isneini mohd ayob said...

mmg bg masuk sume skali budak dlm toilet..best mandi rmai2 skali...hik3..cume hr tu ade lipas jd huru hara la..sume jerit..hahah..;p

p/s: hihi..x nakal pon la..dorg baik je..^^