Whatsapp/SMS/Wechat (SAHAJA) 017-6384571


Ya Allah, Murahkan Rezeki Bagiku ....

" Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu "

Dec 26, 2011

tips penjagaan kereta

Assalamualaikum.

Today we gonna learn something new. Especially me..who knows nothing on how to take care my own car very carefully..  he he. Eh? Except basuh kereta la. Tu je yang kite tau. hi hi.

Okay we have 10 steps all.

1- Setiap pagi sebelum masuk kereta. Cek tayar kereta u olls. Cukup ke tak angin tu, make sure tiada benda-benda yang melekat pada tayar tau.

2- Sebelum hidupkan enjin, onkan suis dan tunggu apa-apa lampu yang sepatutnya padam sebelum enjin hidup, pastikan lampu "enjin check" padam sebelum hidupkan enjin.

3- Hidupkan enjin dan tunggu sehingga enjin meluhu pada kadar RPM yang normal.

4- Bila enjin dah hidup, jangan terus jalan. Tekan brek dan lepas, kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan lagi brek, jika kereta berhenti baru boleh teruskan jalan.

5- Seminggu sekali, periksa semua lamou brek termasuk lampu ketiga. Pastikan ia berfungsi. Buka bonet enjin, buka penutup dan periksa air bateri. Pastikan ia berada pada paras antara maksimum dan minimum. (kalau pakai bateri jenis kering tak payah la)

6- Buka penutup minyak brek (botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet enjin) astikan minyak mencukupi

7- Cari jarum pemeriksa minyak enjin. Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut kemudian masukkan kembali jarum itu. Bilang sampai lima dan cabut kembali. MInyak perlu berada di paras antara maksimum dan minimum. kalau bawah daripada minimum masukkan sedikit minyak enjin sehingga ke paras tersebut.

8- Dua minggu/ sebulan sekali, pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar. Tekanan yang sesuai ada di catakan di bahagian tiang antara pintu depan dan pintu belakang,. Cek sekali tekanan tayar simpanan.

9- Setiap 3 bulan, pergi kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai.

10- Setiap 5000km pergi ke workshop, tukar minyak enjin, tukar penapis minyak setiap dua kali tukar minyak enjin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak enjin.


Okay..yang penting rajin-rajin cuci kereta hek. Jangan jadi macam kite..dah 3 minggu tak basuh macam erk..kelabu betul..banyak habuk..uhukhuk.. Takpe..now dah clean & clear dah..wiiii~~~

Source

3 ucapan tetamu jemputan :

Prince Halilintar said...

wah..dah pandai cek kete skrg ni..xyah la yim nk tlg cekkan lagi ye..hehe =)

nor isneini mohd ayob said...

ala...cek kn la gak..pleaseee...

Prince Halilintar said...

hehe..boley je...=)