Whatsapp/SMS/Wechat (SAHAJA) 017-6384571


Ya Allah, Murahkan Rezeki Bagiku ....

" Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu "

Mar 9, 2014

Apa itu Chemical Pregnancy?

Assalamualaikum korang..

Pernah dengar tak Chemical Pregnancy?? Bagi yang terus nak bukak Google Translate mesti korang akan dapat Kehamilan Kimia..ehek. Bunyi macam bahaya kan kalau korang direct translate gitu. 

Okaylah..sebenarnya nama lain bagi Chemical Pregnancy adalah keguguran di awal kehamilan yang mana very early. Kehamilan tu pun belum boleh di kesan melalui ultrasound.. Maksudnya lagi korang dah test guna pregnancy test..hasil +ve or hamil dalam 3-4 minggu macam tu, and then korang tiba-tiba datang bulan a.k.a period.  (I've already experience that you know) .Tak ke haru gitu kalau kita tak tau pape.huhu. Ini kalau kita dah test pregnant lah kan, bagi yang tak sedar yang dia pregnant mesti dia akan ingat itu adalah darah period yang biasa. It's actually your hubby's sperm has fertilised your egg, but later on, the egg fails to survive.

Melalui pengalaman saya, bulan lepas saya dah test pregnant , hasil positive (pregnant 1-2 thru clear blue
) and then datang period which is mula-mula keluar cecair coklat yang cair, and then akan keluar darah yang banyak dan menyebabkan kita terpaksa tukar pad 2-3 kali. And then, saya scan ultrasound, doktor cakap takde pape dalam rahim melainkan darah yang tebal sahaja. 

And then lepas tu, saya fikir, kalau tak nampak pape dalam ultrasound tu, macam mana saya cek guna clear blue yang 99% accurate boleh dapat pregnant 1-2? Lepas cek kat website rupanya ia adalah Early Miscarriage.

Tanda-tanda Chemical Pregnancy yang akan jadi selalunya akan cramp ala senggugut then keluar light spotting or sedikit cecair berwarna coklat cair sebelum pendarahan yang banyak. Actually kalau kamu concern pasal period kamu, kamu akan sedar perbezaan ni, sebab susah nak detect sama ada kamu mengalami keadaan macam ni and then susah nak beza darah period biasa dengan early miscarriage ni.


Bagi yang baru berkahwin macam saya ni kena rajin tau search pasal ni, siapa yang taknak ada anak cepat kan..hehe..Okeyla, for further info boleh la ke laman web ini... www.babyexpert.com

3 ucapan tetamu jemputan :

Liyliz said...

Salam sis, Ya Allah liz baru tahu ada ye kes chemical pregnancy ni. Stay strong ok akak. Tq follow blog liz, liz follow akak semula

nor isneini mohd ayob said...

W'salam,,yup ni pun baru tau jugak sebab search kat internet..hehe thanks ^_^

Anonymous said...

saya pn kene mcm awk..da happy sgt dpt taw pregnnt..ye la..yg mle2 dlu pn brthan 6 mggu je pas tu ggur coz i mkn drian byk sgt..tetibe kluar cklat n diikuti dgn drh..pg klinik scan doc ckp xde pape..tp xpe..kmi redha..