Whatsapp/SMS/Wechat (SAHAJA) 017-6384571


Ya Allah, Murahkan Rezeki Bagiku ....

" Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu "

Oct 21, 2015

Exclusive breastfeeding

Assalamualaikum
Alhamdulillah dah 7 bulan menjadi seorang ibu..fuhhh bukan mudahh menyusun langkah...ke angkasaaa huyeaahh..
Penat..rambut serabai..haa gitulahh pengorbanan..hmhmhm..tp tengok anak dari umur sehari sampai ke hari ni rasa macam ehhh asal cepat sangat anak aku besooo..huhuu hari tu macam ringan je 3kg..now dukung anak pun terasa..mih mihuhu hunn
Teringat masa baru sehari ke 2 hari si Damia tu lahir..lepas berak hijau, Damia tetibe nanges...rupenye berak..hihi..papa die la yang tukarkan pampers sebab masa tu nurse datang tengok..pastu nurse ajar camna nak bf anak..nurse siap tolong tengok susu badan dah ada ke belum...dengan cara memicit nipple..huhuhu..mase tu tak kesah dahh janji baby boleh menyusu...
Alhamdulillah sepanjang 6 bulan pertama mampu menyusukan damia fully bf.. cuma masa 1st sampai rumah lepas discharge tu susu macam nak tak nak je keluar..sedih je sebab memang dah niat nak fully bf.. selalu mengadu kat kakak hahahhaa..yelah mak dah takde kan..huhu..nasib baik my sis bagi pinjamkan die punya breast pum..syukur sangat masa tu..siap tolong ajar lagi camna nak pum susu..hihi
Lepas tu memang pum je la kejenye..sampai la si Damia ni dah taknak minum susu yang di pum..nak direct je..
Exclusive bf ni beza dengan fully bf tau sebab nya exclusive bf sekurang2nya 10 kali menyusukan anak..if fully bf menyusukan anak sepenuhnya tapi kadang kurang 10 kali..

Exclusive bf ni kebaikannya yang paaaling disukai boleh mengawal kelahiran anak yang seterusnya..especially bagi yang melahirkan anak secara czer..selain dari boleh menguruskan badan hihi. Tapi ada yang cakap "eh kita full bf baby kite pun boleh termengandung", mungkin awak menyusukan anak awak kurang dari 10 kali..sebab awak mungkin working mom kan so waktu mengepam susu sangat terhad..

Bukan lah kite nak kata ibu2 yang menyusukan anak guna susu formula tak bagus..mana2 pun bagus jugak selagi anak kite mendapat kebaikan susu..ihihi..

Okeylah..tq nuffnang bagi rezeki nuffnang cpuv campaign ni...wihuuuuu..
Alololo damia ni tido je lepas keluar dari operation room
Damia 7 months olediii

0 ucapan tetamu jemputan :